Kanatlı Sektörü İçin Devlet Destek ve Teşvik Programları
Devletimiz, yerli üreticileri geleceğe hazırlamak ve teknolojik dönüşümü desteklemek amacıyla, ithalata bağımlı olan ara mal ve ürünlerin yerli üretimini teşvik etmek için çeşitli programlar yürütmektedir.
Kantec Yatırım ve Teşvik Birimi olarak, kanatlı hayvan işleme ve yumurta işleme sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimiz için yararlanılabilecek teşvikleri sizler için derledik:
1. TKDK / IPARD DESTEKLERİ
Hibe Oranı ve Tutarı: Kanatlı hayvan sektöründe ürünlerin işlenmesi, istiflenmesi ve paketlenmesine yönelik yatırımlarda %60-70 oranında 80.000 €’ya kadar hibe verilmektedir.
Kaynak: Bu destek, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’ndan sağlanır ve geri ödemesiz olarak kullandırılır.
Başvuru Dönemleri: Program yılın belli dönemlerinde çağrıya çıkmaktadır. Her çağrı döneminde desteklenen yatırımların içeriği değişiklik gösterebilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: IPARD Destekleri
2. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI – YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
KDV İstisnası: Yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için KDV ödenmez.
Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmez.
Vergi İndirimi: Gelir veya kurumlar vergisi, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanır.
Faiz veya Kâr Payı Desteği: Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının bir kısmı Bakanlık tarafından karşılanır.
Yatırım Yeri Tahsisi: Stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için yatırım yeri tahsisi yapılabilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: Yatırım Teşvik Belgesi
3. KOSGEB – İŞ GELİŞTİRME PROGRAMI
Faizsiz Kredi: Programdan yararlanarak 1.500.000 ₺ tutarında faizsiz kredi alabilirsiniz.
Başvuru Şartı: Bu programa başvuracak firmaların kuruluş tarihlerinden itibaren 3 yıl içinde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Destek Kapsamı: Personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri %80 oranında desteklenmektedir.
Daha Fazla Bilgi İçin: KOSGEB İş Geliştirme Programı
4. LEASING/FİNANSAL KİRALAMA YÖNTEMİ
Tanım: Makine ve teçhizatın kredi ile alınmasıdır. Bu yöntemle işletmeler, makine ve ekipman ihtiyaçlarını finansal kiralama yoluyla karşılayabilirler.
Bu teşvik ve destek programları, sektörde faaliyet gösteren firmaların maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olur.
Daha Fazla Bilgi İçin: Leasing Nedir?
5. YERLİ MALI BELGESİNİN ÖNEMİ
Ülkemizde yerli üretimi desteklemek veya yerli üretilen ürünlerin satın alımını teşvik etmek amacı ile hibe programları kapsamında yerli malı belgesi olan makinelerin alımına ilave teşvik oranları uygulanmaktadır.
Kısaca, hibe programlarından makine alımı yapılacağı zaman yerli malı belgesi olan bir makine alınırsa destek oranı %60’tan %75’e çıkabilmektedir. Tabii ki bu ilave oran, programdan programa değişiklik göstermektedir. Yerli Malı Belgesi’ne uygulanan ilave oranlar yurt içindeki birçok teşvik programlarında bulunmaktadır.
Enes Çakal
Kantec Yatırım ve Teşvik Uzmanı
Bizimle İletişime Geçin: